تداخل پروتئین حیوانی با دارو ها پارکینسون
دکتر سوده رازقی، دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی، مدیر گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
واحد ساختمانی پروتئین، اسید آمینه است. بعضی از اسید های آمینه که در اصطلاح اسیدهای آمینه بزرگ و خنثی نامیده می شوند با با لوودوپا در جذب از دستگاه گوارش رقابت ميكنند وميزان ورود آن به جريان خون و مغز را تغيير ميدهند . از جمله منابع غذایی اصلی اسیدهای آمینه بزرگ و خنثی می توان به شیر، پنیر، کنسرو ماهی تن، گوشت مرغ و بوقلمون و گوساله اشاره کرد. در برخي بيماران، علائم ممكن است با حذف (يا به حداقل رساندن) پروتئين دريافتي در وعدة صبحانه و نهار كاهش يابد . مطالعات متعددي كاهش نوسانات لوودوپا در نتيجه محدود كردن پروتئين دريافتي به تنها ۱۰ گرم در طول روز و تجويز مابقي پروتئين در وعدة شام را نشان دادهاند. این به معنی محدودیت بیش از حد پروتئین دریافتی نیست. در افراد بزرگسال غیر مبتلا به پارکینسون دریافت روزانه ۰٫۸ گرم پروتئین به ازا هر کیلوگرم وزن بدن پیشنهاد می شود که این مقدار در افراد مبتلا به پارکینسون به ۰٫۵ گرم به ازا هر کیلوگرم کاهش می یابد. محدودیت بیش از حد می تواند با کاهش توده عضله منجر به کاهش توان عملکردی بیمار مبتلا به پارکینسون شود. در صورت كاهش وزن شديد و پيشبيني نشده ممكن است بيمار به gr/kg 5/1-1 پروتئين نياز پيدا كند. البته این موضوع به این معنی نیست که برای مثال فردی با ۷۰ کیلوگرم می تواند فقط ۳۵ گرم گوشت مصرف کند. هر ۳۰ گرم گوشت به اندازه تقریبی یک قوطی کبریت یا یک عدد تخم مرغ یا یک قوطی کبریت پنیر یا نصف لیوان حبوبات پخته حاوی ۷ گرم پروتئین است.
هر ۱ لیوان شیر یا سه چهارم لیوان ماست حاوی ۸ گرم پروتئین است. هر ۳۰ گرم نان و غلات هم بین ۱ تا ۳ گرم پروتئین دارد. هر ۳۰ گرم نان تقریبا معاول یک کف دست بدون انگشت نان و هر ۳۰ گرم برنج معادل ۴ قاشق غذاخوری برنج است. مطالعات نشان می دهند که بهترین نوع رژیم غذایی در افراد مبتلا به پارکینسون افزایش دریافت غذاهای گیاهی و مصرف ماهی و آجیل ها و دانه های روغنی به عنوان منبع مناسب برای تامین پروتئین است.
همچنین برای کاهش تداخل غذا و دارو بهتر است دارو با معده خالی خورده شود. به عبارت دیگر دارو یک ساعت قبل یا ۲ ساعت بعد از غذا بخصوص غذاهای پروتئینی (انواع گوشت، لبنیات و تخم مرغ) مصرف شود.