رژیم غذایی مدیترانه ای

دکتر رازقی: رژیم غذایی مدیترانه ای موثر ترین روش تغذیه ای جهت جلوگیری از بروز بیماری های عصبی است.

گفتگوی اختصاصی خبرگزاری گمانه با دکتر سوده رازقی دکتری تخصصی علوم تغذیه و مدیر گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی.

دکتر رازقی در ابتدای این گفتگو با تاکید بر نقش تغذیه مناسب جهت جلوگیری از بروز بیماری مزمن بیان داشت:

درمورد آنچه که در ایران ما را بیمار می‌کند آمارهای جهانی می‌گویند که بیشترین عامل خطر برای بروز بیماری‌های مزمن در ایران تغذیه نادرست و چاقی و اضافه وزن است.این دو عامل باعث شکل‌گیری خیلی از بیماری‌های دیگر هستند.

اگر این باور را داشته باشیم ، بدنی که داریم قرار نیست نه فقط تا یکی دو سال آینده ، بلکه قرار است تا سنین سالمندی با ما همراه باشد با یک تغذیه درست می توانیم آجرهای این بدن را به درستی بچینیم.

مدیر گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: وقتی از تغذیه سالم صحبت می کنیم برای مثال در بیماریهای عصبی یکی از سالم‌ترین الگوهای رژیمی که مطرح است الگوی رژیمی مدیترانه ای است.

در این نوع رژیم ، انتخاب‌های غذایی به این صورت است که از گروه نان و غلات بیشتر نان و غلات پرفیبر مثل نان های سبوس دار و بلغور استفاده شود و مقدار دریافت نان های سفید یا برنج را مقداری کم کرده باشیم

به خصوص مصرف شیرینی‌ها و قند ساده را کم کرده باشیم که آمارها در ایران دقیقا برعکس این موضوع را نشان می دهد

رژیم مدیترانه‌ای پیشنهاد می‌کند که همیشه و روز به مقداری سبزیجات و میوه در برنامه غذایی ما حضور داشته باشد.

منظور این است که چهار پیش دستی سبزیجات خام و نصف این مقدار سبزیجات پخته باید استفاده کنیم و در مورد میوه هم بین ۲ تا ۴ ماه میوه و روزانه ۳۰ گرم خشکبار همینطور مقدار ۲ تا ۴ قاشق مرباخوری یا غذاخوری روغن زیتون و تخم مرغ در سبد استفاده شود.

ضمن اینکه باید از مصرف گوشت قرمز و قندهای مضر و چربی ها تا حد ممکن پرهیز کنیم.بنابراین با یک رژیم غذایی سالم کمک کنیم که جلوی خیلی از بیماری‌های مزمن مانند آلزایمر و پارکینسون گرفته شود

عضو هیئت مدیره انجمن پارکینسون ایران در ادامه گفتگو در توضیحاتی پیرامون دلیل ایجاد انجمن پارکینسون نیز بیان داشت:

در مورد انجمن پارکینسون ، ایجاد این انجمن یکی از گام‌های مهمی است که اتفاق افتاد.

از جمله دلایل مهم ایجاد چنین انجمنی نمی‌توان به این شرکت که با توجه به پیر شدن جمعیت ایران شیوع بیماری‌هایی از قبیل پارکینسون بیشتر می‌شود در حال حاضر از هر ۱۰۰ هزار ایرانی ۱۴۰ نفر درگیر این بیماری هستند.

تغذیه درست می تواند در جلوگیری از شیوع این بیماری موثر باشد نوع داروهایی که در درمان بیماری پارکینسون استفاده می شود با نوع اسید آمینه‌ای که ما از پروتئین های غذایی به دست می‌آوریم تداخل دارویی دارد بنابراین پیشنهاد می‌شود که مقدار دریافت پروتئین در روز به ۱۰ گرم محدود شود

وی خاطرنشان کرد: البته باید به این نکته توجه داشت که اگر در محدود کردن پروتئین دریافتی بیش از حد افراط کنیم تحلیل عضلانی را در بدن شاهد هستیم در نتیجه متاسفانه می‌تواند به بروز بیشتر از بیماری پارکینسون کمک کند

دکتر رازقی در پایان این گفتگو عنوان کرد: خواهش ما از رسانه ها این است که همان‌طور که در کنار انجمن‌های دیگر حضور دارند ، کنار انجمن پارکینسون نیز حضور داشته باشند و با آگاهی رسانی از مشکلات بیماران و فعالیت‌های شکل گرفته داخل انجمن در جهت تسهیل بیماران بکوشند.